VIDEO | Titanicul, aproape distrus de microbi care mănâncă fierul. Imagini cu epava, la 107 ani de la naufragiu

După aproape 15 ani de pauză, scafandrii au coborât din nou la 3,8 kilometri adâncime pe fundul Atlanticului, acolo unde epava Titanicului zace de 107 ani.

Astfel, pe parcursul a cinci scufundări submersibile, o echipă internațională de exploratori în mare adâncime a examinat nava scufundată.

Filmările au stârnit îngrijorarea experţilor, pentru că imaginile au dezvăluit o stare incredibilă de deteriorare naturală în adâncul Oceanului Atlantic.

Exploratorii au constatat că părţi ale sale au fost distruse complet.

„Titanicul se întoarce la natură”, a spus – pentru BBC – istoricul Parks Stephenson, specialist în istoria Titanicului şi membru al unei expediţii care examinează deteriorarea celebrei nave ce croazieră.

https://www.youtube.com/watch?v=U6IpFXLJgAc

„Probabil cea mai şocantă deteriorare a fost observată la tribordul navei, pe partea camerelor echipajului, unde stătea căpitanul. Cada căpitanului, pe vremuri o imagine preferată a pasionaţilor Titanicului, a dispărut acum. Întreaga cabină a căpitanului se prăbuşeşte, luând cu ea şi restul încăperilor. Şi această deteriorare e continuă” Parks Stephenson:

Omul de ştiinţă Clare Fitzsimmons, de la Universitatea Newcastle, susține că activitatea intensă a formelor de viaţă de pe fundul Oceanului Atlantic este principalul motiv pentru care „nava viselor” este în continuă descompunere.

„Există microbi care mănâncă fierul epavei, lăsând în urmă structuri de rugină“ Clare Fitzsimmons:

Filmările pe care echipa le-a surprins vor face parte dintr-un documentar al Atlantic Productions.

„Echipa de experţi şi oameni de ştiinţă a examinat rămăşiţele navei, surprinzând pentru prima dată imagini extraordinare 4K, folosind camere special adaptate, pentru a filma epava într-un mod în care nu a mai fost văzută până acum“ Atlantic Productions:

„Epava este singurul martor care a mai rămas al dezastrului de pe Titanic. Toţi supravieţuitorii au murit acum. Deci cred că este important să folosim epava, cât timp mai are ceva de spus“, a atras atenţia Robert Blyth, de la Muzeul Naţional Maritim din Greenwich, Marea Britanie.

Deși era considerat de nescufundat, la acea vreme, cel mai mare și luxos transatantic s-a scufundat pe 15 aprilie 1912, la trei ore după ce a lovit un aisberg.

În momentul tragediei, se aflau la bord 2.225 de pasageri și membri ai echipajului. Dintre ei au supraviețuit doar 711, ceilalți 1.514 pierzându-și viața.

Numărul mare de victime a fost cauzat de faptul că nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1.178 de persoane.

Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului “femeile și copiii întâi”.

Titanicul măsura 269,1 metri lungime, avea o lăţime de 28 metri şi cântărea 46,328 tone.

Scufundarea vasului Titanic a fost printre cele mai grave naufragii pe timp de pace din lume.

FOTO: Atlantic Productions

VIDEO: BBC

Post-ul VIDEO | Titanicul, aproape distrus de microbi care mănâncă fierul. Imagini cu epava, la 107 ani de la naufragiu apare prima dată în Libertatea.

Sursa: {sursa}

Leave a Reply

Your email address will not be published.